Какво е бишофит

Бишофита е  минерал, хлорид на магнезия. Той е кръстен на Карл Густаф Бишов, който е изключителен химик и геолог. Този минерал, който е компонент на солните находища на Стасфурт, е открит от Карл Оксиений през 1877 г. 

Едно от  физико-химичните свойства на минерала е неговата разтворимост във вода. Тази разтворимост стои в основата на процеса на добив на минерала, за който се използва подземно излугване или водно разтваряне от артезианските кладенци.

За какво се използва бишофитът

Благодарение на уникалните си характеристики бишфитът се използва в много сфери на човешката дейност. Нека да разгледаме по-подробно къде може да се използва този минерал.

Поддържане на пътищата

Минералът е популярен и надежден анти-лед реагент в много скандинавски страни. Той има подобен принцип на действие с натриев хлорид, но от последния бишофитът се отличава с висока ефективност и абсолютна безвредност по отношение на околната среда. Предимствата на материала включват наличието на минимално агресивни корозивни свойства. През зимният сезон бишофитът е широко използван за поддържане на добро състояние на пътищата в Русия и Скандинавските страни.

Строителството

В тази област материалът се използва при производството на вещества като ксилолит и фибролит. Това ви позволява да се използва бишофит, за създаването на стъклени листове, течни подове, отливки, изкуствени камъни. Машини за смилане, мелници, абразивни колела и греди, стълбища – производството на тези и много други елементи също не може да се направи без този минерал. Предимствата на минерала, който е от изключителна важност за тази индустрия, са пожарна безопасност, взривобезопасност, водопропускливост, екологичност, бактерицидна устойчивост. Високата износоустойчивост, устойчивостта на замръзване и еластичността на материала гарантират дълъг експлоатационен живот. За да се обогатят свойствата на материала, производителите използват комбинации от бишофит с различни разтвори и смеси.

Селското стопанство

Запълвайки липсата на микро и макро елементи бишофитът увеличава устойчивостта на растенията към различни вредители и патологични състояния. Бишофитът е ефекасен тор в областта на растиниевъдството. На обработка подлежат ягодоплодните култури през периодите на почивка и вегетация. Доказано е, че в резултат на употребата на бишофил, се увеличават добивите, подобряват се вкусовите качества и съдържанието на захар се увеличава. Изключително важно за селското стопанство е фактът, че този тор не представлява опасност за растенията, тъй като е екологичен и безопасен. По този начин е възможно да се получат плодове и зеленчуци, които не съдържат остатъчни токсични вещества.

Медицината

Бишофитът е признато средство за лечение на патологични състояния на опорно-двигателния апарат, като остеоартрит, ревматоиден артрит, радикулитс, ишиас, лумбаго и много други. Също така, минералът оказва положително въздействие върху хората, имащи проблеми с нервната система и мускулният апарат, сърдечно-съдовата, централната и периферна нервна система, кожата. Външното приложение на бишофит подобрява състоянието на пациентите благодарение на притежаваните от него противовъзпалителни, регенериращи и аналгетични ефекти.Компресите, лечебните бани, хидротерапията и физиотерапията са с гарантирано добър успех, благодарение на високото ниво на йонизирания магнезий в минерала.Напоследък, все по-голяма популярност придобива пиенето на минерала. Препоръчва се при хора с гастроентерологични, неврологични и нефрологични заболявания.